Vingar & Våld - Malmö kvinnojours podcast
2018
December
November
October
August
June
May
April
March
February


2017
December
October
September
August
June
May
April
March
February
January


All Episodes
Archives
Now displaying: 2017

Ett avsnitt sista onsdagen i varje månad.

Ett annat slags samtal kring våld i nära relation från Malmö Kvinnojour.

I våldets värld sitter Paula i en ek och pratar med inbjudna gäster. I trädkronan pratar de om utsikten. I trädets rötter pratar de om insikter. Till det läser Paula upp krönikor och dikter om våldets yttre och inre värld - texter skrivna på en svart skrivmaskin av en piprökande madame.

Dec 27, 2017

I säsongsavslutningen berättar Gunilla Röör om sin motståndsrot och om intuition. Vi får höra henne berätta om inspelningen av den norska filmen Engelen, samt om hennes roller som Frida Kahlo och Gertrude Stein. Avsnittets krönika handlar om intuitionens budbärare, om deras sång och om deras varningsvrål. 

Oct 25, 2017

Ett avsnitt om motstånd mot våld. Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén berättar om deras tankar bakom arbetet med låten Ta natten tillbaka som de skrev efter det ökade antalet anmälda våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler. Samtalet i trädkronan handlar också om kraften i musik, humor och systerskap. 

Sep 27, 2017
Om sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, säger författaren och poeten Johannes Anyuru:
 
– Världen är full av mörker, skuggor och våld. Mitt arbete är inte att rygga undan från det, utan att söka efter hopp och ljus som jag vet finns.
 
När Paula hörde hans ord bjöd hon honom ner till ekens rötter i ett samtal om att tända ljus i det mörkaste av mörker. Madame Eli berättar i sin krönika hon hur hon målar av minnen som hänger och dinglar framför ögonen och hur hon får dem att dansa i skuggorna av ett ljus. Och så har Laleh gett Vingar & Våld en gåva.
Aug 30, 2017
Caroline och Paula sitter i ekens trädkrona och pratar (på engelska) om personer med narcissistiska drag, om hur ett förhållande med en narcissist kan vara, om priset att stanna kvar och hur en kan göra för att ta sig därifrån.
Madame Elis krönika (på svenska) handlar om narcissisten i skepnad av en gravgrävare. Med sin krumma rygg och en spade som verktyg, låter hen det som en gång var ett kärleksnäste formas om till en grav. På grund av gravgrävarens skicklighet, långsamheten i nedbrytningen och den förrädiska normaliteten, händer det allt för ofta att det tar lång tid innan den som är på väg att bli levande begravd ropar på hjälp. 
Aug 30, 2017
This is an episode about narcissism with Caroline van Kimmenade. 
 
Vill du lyssna på intervjun i dess helhet så hör du den här.
 
 
Jun 7, 2017

Ett avsnitt om Florence Nightingale, om familjens förtryck och om blickens förnekelse.

May 3, 2017

Ett avsnitt om brott, bevis och bemötande

Apr 5, 2017

Ett avsnitt om den egna viljans kraft och om fantasins nödvändighet. 

Mar 1, 2017

Ett avsnitt om utsikten över våldets värld. Och en självbiografi.

Feb 1, 2017

Ett avsnitt om påminnelser. Om det som finns oavsett yttre omständigheter.  

Jan 23, 2017

Introduktion från eken i våldets värld.

1