Vingar & Våld - Malmö kvinnojours podcast
2018
December
November
October
August
June
May
April
March
February


2017
December
October
September
August
June
May
April
March
February
January


All Episodes
Archives
Now displaying: Page 1

Ett avsnitt sista onsdagen i varje månad.

Ett annat slags samtal kring våld i nära relation från Malmö Kvinnojour.

I våldets värld sitter Paula i en ek och pratar med inbjudna gäster. I trädkronan pratar de om utsikten. I trädets rötter pratar de om insikter. Till det läser Paula upp krönikor och dikter om våldets yttre och inre värld - texter skrivna på en svart skrivmaskin av en piprökande madame.

Dec 21, 2018

Säsongsavslutningen och det sista avsnittet av Vingar & Våld handlar om aktivism. Josefin Åström berättar om sitt arbete med människor som tvingats fly, om en kursgård i Katalonien, om StreetGäris och om Novi Ritm; den enda uttalat feministiska organisationen i Kirgizistan som främst drivs av unga tjejer, tjejer som brinner för mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas deltagande i samhällslivet. Med på länk får vi höra mer av Satanat Boronbaeva som är med i Novi Ritm: ny rytm på ryska. Madame Eli skriver sin krönika om rytm, om att våldets värld saknar puls och om den egna inre melodin som aldrig tystnar.

I avsnittet berättar Josefin berättar bland annat om verktyg som hon gärna lär ut till föreningar och organisationer. Om ni blev intresserade i Malmö, Stockholm eller Göteborg, kontakta henne då på josefin-astrom@hotmail.com. Vill du lyssna på Josefins podd från Kirgizistan så heter den: centralt i periferin

Nov 30, 2018

Avsnittets gäst är Bracha Barad från den feministiska organisationen Kulan Organisation. Med 40 000 medlemmar på Facebook försöker organisationen bland annat sammanföra feministiska röster från alla etniciteter och religioner över hela Israel.  Kulan betyder tillsammans och deras arbete utgår från just det - att tillsammans är vi starkare! 

Nov 2, 2018

I det här avsnittet tar Paula eken över axeln och med Madame Eli i hjärtat beger hon sig till Tel Aviv och till Jerusalem för att bjuda ner gäster till ekens rötter och lyssna på röster om inre frid i våldets värld. Författaren Nir Baram gästar trädkronan och berättar om sin bok A land without borders som beskriver hur han begav sig till östra Jerusalem och till Västbanken för att lyssna på röster från världar han tidigare inte besökt. Det här är ett avsnitt om kreativitetens kraft, den som finns oavsett omständigheter och som kan visa sig genom allt från gatukonst till dans till sång till skrivande. 

Oct 2, 2018

Ett avsnitt med skådespelaren Catherine Westling som gör monologen vid namn Föregångerskan. Den handlar om en kvinna vid namn Gulli Petrini som levde i början på förra seklet, hon är en av dem som kämpade för kvinnors rösträtt. Madame Eli beskriver hur hon ensam intar scenen när teaterns portar är låsta och hur hon där på en cirkustrapets låter sig svingas i allt mer vågade kast inuti den levande stillhetens höjder.

Aug 29, 2018
Klara Svalin är forskare i kriminologi vid Malmö Högskola. Hennes avhandling handlar om polisens riskbedömningar för upprepat våld i nära relationer. Avhandlingen visar att träffsäkerheten i polisens riskbedömningar för upprepat våld är låg, bara något bättre än slumpen.
 
Genom en uppochnedvänd tratt lyssnar Madame Eli på våldsutsattas berättelser vilket får henne att skriva en text om dragkampen mellan att gå tillbaka och att lämna för gott. 
Jun 19, 2018
Säsongsavslutningen i ett samtal om friheten.  
Om olydnaden, trotset, slaveriet, kärleken och Eros. 
Om att lämna ett liv för att gå sin egen väg. 
May 30, 2018

Under eken pratar Virpi och Paula om friheten under huden. Samtalet slingrar sig hos ormar och spindlar och lyfter med fåglar, den maskerade nåden och dansens virvelvindar. Madame Eli berättar om hennes tatuerade trollslända som får en fråga att flyga.

Apr 25, 2018

Ett extra långt avsnitt med Lisa Nilsson i ett samtal om metoo, medel till kvinnojourer, defining moments, kvinnogemenskap, dans, njutning och om våra inre rum. Dessutom har Lisa gett oss tillåtelse att spela två av hennes låtar!

Mar 28, 2018
Ett avsnitt om Malmö Kvinnojour och om motståndskraft. I ett rum inuti ekens stam möter Paula vår nya verksamhetsledare Jeanette. I ett annat rum får Madame Eli besök och så har Jason Timbuktu Diakité gett oss låtar kryddade med kraft. 
Feb 28, 2018
I vår säsongspremiär pratar Paula med operasångerskan Suzanne Flink om Metoo; om uppropet #vi sjunger ut och om manifestationskonserten - ett operavrål. 
Ett vrål hörs också från avsnittets krönika där Madame Eli bjuder in lyssnaren till en akt ur en pjäs där tystnaden äntligen bryts. 

 

Dec 27, 2017

I säsongsavslutningen berättar Gunilla Röör om sin motståndsrot och om intuition. Vi får höra henne berätta om inspelningen av den norska filmen Engelen, samt om hennes roller som Frida Kahlo och Gertrude Stein. Avsnittets krönika handlar om intuitionens budbärare, om deras sång och om deras varningsvrål. 

Oct 25, 2017

Ett avsnitt om motstånd mot våld. Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén berättar om deras tankar bakom arbetet med låten Ta natten tillbaka som de skrev efter det ökade antalet anmälda våldtäkter och sexuella övergrepp på festivaler. Samtalet i trädkronan handlar också om kraften i musik, humor och systerskap. 

Sep 27, 2017
Om sin senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, säger författaren och poeten Johannes Anyuru:
 
– Världen är full av mörker, skuggor och våld. Mitt arbete är inte att rygga undan från det, utan att söka efter hopp och ljus som jag vet finns.
 
När Paula hörde hans ord bjöd hon honom ner till ekens rötter i ett samtal om att tända ljus i det mörkaste av mörker. Madame Eli berättar i sin krönika hon hur hon målar av minnen som hänger och dinglar framför ögonen och hur hon får dem att dansa i skuggorna av ett ljus. Och så har Laleh gett Vingar & Våld en gåva.
Aug 30, 2017
Caroline och Paula sitter i ekens trädkrona och pratar (på engelska) om personer med narcissistiska drag, om hur ett förhållande med en narcissist kan vara, om priset att stanna kvar och hur en kan göra för att ta sig därifrån.
Madame Elis krönika (på svenska) handlar om narcissisten i skepnad av en gravgrävare. Med sin krumma rygg och en spade som verktyg, låter hen det som en gång var ett kärleksnäste formas om till en grav. På grund av gravgrävarens skicklighet, långsamheten i nedbrytningen och den förrädiska normaliteten, händer det allt för ofta att det tar lång tid innan den som är på väg att bli levande begravd ropar på hjälp. 
Aug 30, 2017
This is an episode about narcissism with Caroline van Kimmenade. 
 
Vill du lyssna på intervjun i dess helhet så hör du den här.
 
 
1 2 Next »